In haar column van 7 februari neemt Japke-d. Bouma ons mee in de wereld van de kantoorclichés – dit keer de grootste van allemaal, de boterham.
Platgedrukt en zurig
De Nederlandse boterham is platgedrukt en zurig, volgens Japke-d. Dat valt volgens mij best mee. Dat er veel kaas op zit, dat klopt wel: volgens onderzoek van vleesproducent Stegeman (https://www.gezondheidenco.nl/240532/nederlandse-man-boer-kent-eet/) is maar liefst 71% van onze boterham belegd met een plakje plastic. En tegelijkertijd is 71% bereid om iets nieuws te proberen (zou dat dezelfde 71% zijn?) en heeft 53% wel wat extra minuten bereidingstijd over voor een avontuurlijke boterham.
Brood in andere landen
Is het meenemen van boterhammen naar het werk echt zo Nederlands? Nee, eigenlijk helemaal niet. En in de rest van de wereld wordt ook gewoon kaas gegeten en het schijnt dat molens ook elders in gebruik zijn. Al was het maar om tegen te vechten.
Sandwiches zijn best hip in het buitenland (en ook al een tijdje), getuige artikelen als 21 Healthy Sandwiches You Can Pack for Work(https://www.self.com/gallery/8-creative-lunch-sandwiches-thatll-fill-you-up-at-work) en Bring These Sandwiches To Work, Save Tons Of Money (https://www.huffingtonpost.com/2014/10/24/sandwiches-lunch-packed-_n_6034900.html).
Eten we echt zoveel brood?
Dat valt we mee. We eten zo’n 4 sneetjes per persoon per dag (https://www.brood.net/faq/weetjes-over-brood/hoeveel-brood-wordt-er-in-nederland-gegeten-), maar volgens het Voedingscentrum hebben we er eigenlijk gemiddeld 6 per dag nodig. Dat is zelfs iets minder dan bijvoorbeeld de visie van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw: “Moderately active men aged 19 to 30 need eight servings, men aged 31 to 50 require seven and men over 50 need six. Children and teens require fewer servings than adults. Those that participate in strenuous activities need more.” (via https://www.livestrong.com/article/511311-how-much-bread-do-i-need-each-day/), of ongeveer vergelijkbaar met Duitsland, volgens de Universiteit van Stuttgart: Nährmittel (pro Tag): 4-6 Scheiben Brot (http://www.uni-stuttgart.de/gesundheit/pdf/ernaehrungsnewsletter/Ernaehrungsnewsletter_12_Vollwertige_Ernaehrung.pdf).
Suikers en vetten
Misschien is het ook niet zo verantwoord om altijd maar buiten de deur of binnen in de kantoorkantine te eten. Te veel suiker, te veel vet: het ligt net iets meer voor de hand dan wanneer je zelf je plakje tofu op je volkorenvezel knutselt. Waarmee ik niet wil zeggen dat de doorsnee kantine per definitie slecht voedsel serveert. Dat schijnt alleen op Engelse scholen zo te zijn.
Familiegebeuren
En dat zelf beleggen, dat gebeurt natuurlijk met liefde. In de context van je familie of gezin – zie je die ook nog eens! Heerlijk onthaastend ’s morgens, voordat iedereen op jacht gaat naar spanning en avontuur in kantoortuin of op schoolplein. Als je dat tenminste in je strakke planning krijgt. Dat is nog best lastig. (https://forum.viva.nl/eten/samen-ontbijten-hoe-doe-je-dat/list_messages/270865/2)
Duur
Laat ik het zo stellen: lunchen met voorbelegde broodjes of aangekochte lunch is het nieuwe roken. Japke-d zegt: Weet je wel hoe duur het is als je steeds je lunch moet kopen, zeggen collega’s overal in Nederland tegen elkaar. En dat klopt ook helemaal! Het is duur en potentieel te vet en te zoet. Maar we komen wel in beweging, want met boterhammen blijf je achter je scherm.
Schermwerker
Klopt dat eigenlijk? En ja hoor, ook hier is onderzoek naar gedaan! Wat blijkt? Eten achter het scherm leidt juist tot meer eten, waarschijnlijk omdat we tijdens het schermwerken te afgeleid zijn om te registreren dat we gegeten hebben (https://www.reuters.com/article/us-lunch-computer/does-lunch-in-front-of-a-computer-make-us-eat-more-idUSTRE6BF40Y20101216). En dat eten moeten we natuurlijk wel gaan halen. Dus met die beweging zit het wel goed – alleen is dat dan vaak richting de snoepautomaat, of de Cup-a-Salt. Dat compenseert wel weer lekker.
Niet in de wachtrij
Zonder boterhammen ga je verder, aldus het artikel. Maar dat waag ik toch te betwijfelen, als ik met mijn brunchbox, lunchdoos of plastic zakje langs de wachtrijen in de kantine naar buiten loop, op weg naar wie weet wie en wat. En dat wandelen tijdens de lunch gezond is, weten we ook al aardige tijd (https://well.blogs.nytimes.com/2015/01/21/stressed-at-work-try-a-lunchtime-walk/). Combineer het gewoon! Gaan we lunchen tijdens de lunch.