De verschillende keynotes, waarvan een aantal maar een paar minuten duren, bieden de sponsors van KubeCon bij uitstek de gelegenheid om hun boodschap over te brengen. Bij sommige lukt dat beter dan andere. Cisco teast bijvoorbeeld haar nieuwe product Network Service Mesh, waarmee het belooft L2 en L3 verkeerspatronen binnen Kubernetes aan te pakken. Zonder IP, zonder routes. De eerste vraag is dan natuurlijk “hoe dan?!?” – en daarvoor moet je langskomen op de stand. Slim.
Red Hat kondigt tussen neus en lippen aan dat container runtime CRI-O met ingang van OpenShift 4.1 “the only supported engine” is. Hoor ik dat nou goed? Misschien heb ik iets gemist, maar dat is nogal een stap. En de bedoeling van Red Hat is “To make containers in production secure and boring”. De volgorde van de laatste twee woorden is vast met opzet. Voor een project dat zich in april 2019 aansloot bij CNCF schept het hoge verwachtingen, maar veel meer dan dit heeft Red Hat niet te melden.
Het storageplatform Rook kondigt de 1.0 versie van haar product aan. Storage rondom Kubernetes is een uitdaging die nog veel aandacht vraagt – hopelijk helpt Rook bij het opstellen van een betere, Cloud Native storage strategie.
Een andere grote aankondiging is OpenTelemetry, het samensmelten van OpenCensus (vertegenwoordigd door Lightstep) en OpenTracing (vertegenwoordigd door Google). De boodschap is ook hier zeer duidelijk: “Telemetry must become a built-in feature in container applications”. Maar ook, richting de huidige gebruikers van beide producten: stap zo snel mogelijk over naar OpenTelemetry. Er wordt een sessie van anderhalf uur aangekondigd over backwards compatibility. Die zal dan wel niet out-of-the-box zijn.
Logging in Kubernetes? Daar moet je Fluentd voor hebben, zoveel is duidelijk na een andere keynote. Het product is razendsnel gegroeid, kent 1000 plugins, 160 ontwikkelaars die bijdragen aan de code en is 100 miljoen keer gepulled van Docker hub. Een recente toevoeging is Fluentbit, specifiek gericht op stream processing. En Fluentd draait ook op de Arm64 chipset, wat de weg opent voor het loggen van allerhande IoT toepassingen.